Manasterzec 18,
38-600 Lesko

Super User
Kategoria:

8 listopada w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony jest w Polsce „Dzień Śniadanie Daje Moc” Już piąty  rok z rzędu, w tym dniu mówi się  o zdrowym odżywianiu i roli śniadania w żywieniu dzieci. „Śniadanie daje moc” to program promujący zasady zdrowego odżywiania i zwiększający świadomość nt. roli pierwszego posiłku w diecie dziecka. Nasza placówka  po raz pierwszy bierze udział w realizacji tego projektu. W związku z tym 10 listopada obchodziliśmy Dzień Zdrowego Śniadania. Dlaczego? Bo śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają energie do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy.

W tym dniu uczniowie klas 0-III naszej szkoły wraz z wychowawcami wzięli udział w tej ważnej akcji edukacyjnej . O pomyśle włączenia się uczniów naszej szkoły do akcji zostali powiadomieni rodzice oraz sami uczniowie. Wszyscy stanęli na wysokości zadania. Dzieci przyniosły różnorodne produkty, z których przyrządziły  zdrowe i kolorowe kanapki, sałatkę oraz owocowe napoje jogurtowe. Wspólne przygotowanie śniadania było okazją do wymiany wielu cennych uwag dotyczących zasad zdrowego żywienia, zaś degustacja była najprzyjemniejszym momentem pobytu w szkole.

A.Wójcicka

Super User
Kategoria:

„Każdemu kto jest taki duży, mądry taki, my jeszcze pokażemy co mogą pierwszaki!”

Ostatni dzień października 2015 roku był dniem szczególnym w naszej szkole. Dziesięcioro dzieci uczęszczających już od września do klasy I zostało pasowanych na ucznia.

Podczas uroczystej akademii starsi koledzy pod opieką Pani Agaty Wójcickiej przywitali pierwszoklasistów. Wierszem i piosenką przekazali im najważniejsze informacje o szkole.

W odświętnych strojach dzieci z klasy pierwszej zaprezentowały swoje umiejętności, wzorowo recytując i wyśpiewując miłe dla ucha piosenki. Jacuś z pomocą kolegów i koleżanek odśpiewał uroczyście „Ślubowanie”, wyjaśniając tym samym do czego zobowiązują słowa ślubowania.

Nadszedł najważniejszy moment uroczystości. Jak wspomniał Karolek:

„Powiem wam w sekrecie, że jestem dziś bardzo zdenerwowany
Bo właśnie dzisiaj jak pewnie już wiecie
Na ucznia będę pasowany!”

Uczniowie wypowiedzieli słowa ślubowania i na pamiątkę odbili pod swoim zdjęciem odcisk paluszka. Pani Dyrektor dotykając ramienia każdego ucznia wielkim ołówkiem przyjęła do braci uczniowskiej dziesięcioro dzieci:

  1. Martyna Balawejder
  2. Natalia Bobala
  3. Sandra Gembuś
  4. Karol Ginda
  5. Szymon Kuzicki
  6. Nela Podsobińska
  7. Kornelia Podsobińska
  8. Jacek Skiba
  9. Piotr Ślęczkowski
  10. Małgorzata Wanat

Na zakończenie uczniowie zostali obdarowani mnóstwem upominków, pamiątkowym dyplomem oraz legitymacją szkolną. Rodzice dla swoich pociech przygotowali słodki poczęstunek, który również sprawił im wiele radości.

Serdecznie dziękuję Pani Agacie Wójcickiej za przygotowanie akademii, Dyrekcji  za udział w uroczystości, Rodzicom za wspaniałe przygotowanie dzieci oraz poczęstunek.

                                                                       Wychowawca klasy Joanna Drozdalska-Szeliga

Super User
Kategoria:

W dniu 23.10.2015r odbył się ciekawy wykład dietetyka SANEPIDU z Ustrzyk Dolnych. W wykładzie tym wzięły udział dzieci, wszyscy nauczyciele i chętni rodzice. Dotyczył on nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, nowelizacja weszła w życie od 1 września 2015r. Ustawa ta informuje o grupie środków spożywczych do sprzedaży dzieciom i młodzieży, oraz jakie warunki muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia dzieci i młodzieży.  Celem tej ustawy jest ograniczenie dostępu do produktów żywnościowych zawierających cukier i substancje słodzące, tłuszcze i sól. Pani dietetyk Renata Kaszycka w przystępny sposób przedstawiła zasady zdrowego odżywiania się. Podczas wykładu prowadziła dialog z dziećmi oparty na przykładach, ile posiłków powinny dzieci zjadać w ciągu dnia, z jakich produktów przygotowywać śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacje. Podkreśliła że nie należy omijać posiłków, ponieważ organizm będzie się domagał wyrównania zapotrzebowania na uzupełnienie pokarmu w godzinach wieczornych po wysiłkach całego dnia. Wówczas dziecko będzie zjadać duże ilości pokarmu a to stanie się zagrożeniem tworzenia się komórek tłuszczowych w organizmie które nie znikają. Dzieci dopytywały  jakich produktów do przygotowywania posiłków należy używać aby uniknąć odkładania się tłuszczu w organizmie. Pani dietetyk udzielała porad a na zakończenie wykładu 30% dzieci zastało  zbadane specjalistyczną aparaturą sprawdzającą tkankę tłuszczową, rozwój mięśni, wagę ciała. Zbadane dzieci wyraziły zgodę na omówienie wyników badania a ich rodzice korespondencyjnie mają otrzymać pisemną informacje dotyczącą wyników badań. Podobny wykład odbył się równocześnie w Szkole Podstawowej w Głębokiem prowadzony przez dietetyczki SANEPIDU z siedzibą w Krośnie z tą różnicą że dzieci nie były badane w kierunku odkładania się tkanki tłuszczowej ponieważ Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Krośnie nie posiada takiej aparatury. Wykład został zorganizowany w ramach zajęć doskonalenia zawodowego prowadzonego przez Zofię Przygórzewską.

 

Zofia Przygórzewska

Super User
Kategoria:

Już drugi rok z rzędu nasza szkoła wzięła udział w akcji Europejski Tydzień Kodowania. Tym razem nasi najmłodsi pod opieką pani Moniki Drozdalskiej-Hołub mieli okazję spróbować swoich sił w programowaniu.

Pierwszoklasiści podczas lekcji: „Scratch – pierwsze kroki” zapoznali się ze środowiskiem pracy i podstawowymi poleceniami Scratcha. Modyfikowali kostiumy i tło oraz dokonali prostej animacji duszka. Wszystkie dzieci był bardzo dumne z uzyskanych efektów.

MDH